ΣΑΒΒΑΤΟ 16/5 στις 19:30 στην πλατεία Σουρµένων στο Ελληνικό — ΚΥΡΙΑΚΗ 26/4 στις 19:30 στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη «Αµπάριζα», Ελ. Ανθρώπου 99,Τερψιθέα ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5 στις 19:30 στο δηµοτικό άλσος Ηλιούπολης «∆. Κιντής»

elliniko

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

To Ελληνικό ανήκει σε όλους – Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων

Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδροµίου όχι µόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά αποτελεί σταθερή επιδίωξη και της νέας συγκυβέρνησης. Οι θεσµοί υλοποίησής της διατηρούνται και ενισχύονται (ΕΦΑ∆Π).Στην πρόσφατη συµφωνία του Eurogroup, οι ιδιωτικοποιήσεις ανακηρύχθηκαν περίπου σε νέα εθνική στρατηγική. Η αντιλαϊκή πολιτική της παραχώρησης της δηµόσιας γης, των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αγαθών στην κερδοφορία του κεφαλαίου και η αποδοχή της ληστρικής εκµετάλλευσης για την εξυπηρέτηση του χρέους αποδεικνύονται µια µνηµονιακή συνέχεια .Ο Λάτσης, η Lamda και κάθε ξένο ή ντόπιο αρπακτικό έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) πιέζουν να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το deal. Όλα αυτά σε µια κοινωνία µαζικής φτωχοποίησης και ανεργίας, που πασχίζουν να την πείσουν να παρακολουθεί αµέτοχη, να αναθέτει τη ζωή και τα δικαιώµατά της και να αποφεύγει τις… µονοµερείς ενέργειες της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ρήξης και της σύγκρουσης για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στο προπαγανδιστικό, φανταχτερό και καταπράσινο διαφηµιστικό της LAMDA DEVELOPEMENT µιλάνε για 2.000 στρέµµατα πρασίνου. Ας θυµηθούµε όµως τι προβλέπει η µελέτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.:

• Πολυτελείς πολυκατοικίες, µονοκατοικίες και τουριστική κατοικία

• Ειδικές ζώνες για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων και εµπορικών κέντρων (τύπου Mall)

• Λιµενικές εγκαταστάσεις (µπάζωµα της παραλίας και του βυθού)

• Ιδιωτικά νοσοκοµεία  • Ιδιωτικά πανεπιστήµια  • Κέντρα διασκέδασης   • Καζίνο

Όλα τα παραπάνω µε τους απίστευτα υψηλούς συντελεστές δόµησης που κυµαίνονται από 0.2 έως 2.2!

Έχουν, µε άλλα λόγια, ως τελικό επενδυτικό στόχο µια πολυτελή πόλη µέσα στην πόλη, όπου το όποιο πράσινο θα είναι µέρος της διακόσµησης και προς εξυπηρέτηση των λαµπερών lifestyle εγκαταστάσεων. Μια πόλη περίκλειστη, µόνο για τους πλούσιους, στην οποία όλοι οι υπόλοιποι, ανάλογα µε την ταξική τους προέλευση, θα έχουν περιορισµένη, επιτηρούµενη ή και καθόλου πρόσβαση. Όλα αυτά σε ένα λεκανοπέδιο πνιγµένο στο καυσαέριο, κατειληµµένο από τα αυτοκίνητα, το τσιµέντο και το γκρίζο· σε µία πρωτεύουσα που πασχίζει να ανασάνει, που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στο τσιµέντο και τελευταία σε ελεύθερους χώρους πρασίνου στην Ευρώπη, σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Περιβάλλοντος. Γι’ αυτό ακριβώς η τύχη του Ελληνικού είναι υπόθεση όλης της Αθήνας. Γιατί οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και της καπιταλιστικής αξιοποίησής του, µε την επιπρόσθετη ρύπανση που θα φέρει, αφορά την υγεία όλων µας.

Ένα πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό µε ελεύθερη πρόσβαση για όλους και χωρίς επιχειρηµατική δραστηριότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα για όλο το λεκανοπέδιο, που επί δεκαετίες έχει δεχτεί τη µία επίθεση εργολάβων µετά την άλλη, τους καταστροφικούς εµπρησµούς, και την εσκεµµένη αδιαφορία του κράτους. Η χρόνια συνειδητή εγκατάλειψη και ερήµωση του δηµόσιου χώρου του αεροδροµίου, η αποστέρησή του από τους κατοίκους δεν πρέπει να αποτελέσει το τυράκι για να πιαστούµε στη φάκα του ψεύτικου διλήµµατος «απ’ το να ρηµάζει, καλύτερα να ιδιωτικοποιηθεί». Γιατί όλα όσα προβλέπεται να γίνουν θα είναι καταστροφικά για τις κοινωνικές ανάγκες µας, µε πρώτη την καταστροφή του παραλιακού µετώπου και τον αποκλεισµό της ελεύθερης πρόσβασης σ΄αυτό. Σταδιακά µια πολύτιµη έκταση, που θα µπορούσε να έχει σηµαντική συµβολή στην κάλυψη λαϊκών αναγκών αναψυχής αλλά και να συµβάλλει στην ανάσα του λεκανοπεδίου, θα αλλάξει οριστικά χαρακτήρα. Αυτοί που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους για την «αξιοποίηση» του χώρου, έχουν δείξει δείγµατα γραφής: αν δε πιάσουν τους στόχους κερδοφορίας τους, θα αφήσουν τα πάντα να ρηµάξουν και χωρίς τύψεις. Μόνο που τότε οι φράκτες και τα σύρµατα θα είναι ψηλότερα, για να προστατεύουν την ιδιωτική, πλέον, περιουσία.

Τάζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Στην πραγµατικότητα, όµως, ετοιµάζουν το γνωστό και ακόµη χειρότερο εργασιακό σκλαβοπάζαρο των ολυµπιακών έργων µε τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήµατα και την απλήρωτη εργασία. Της COSCO µε τις συµβάσεις µιας µέρας, των ειδικών οικονοµικών ζωνών, των ΜΚΟ, των voucher και των µαύρων εργασιακών σχέσεων, εκµεταλλευόµενοι την ανάγκη του κόσµου για επιβίωση. Από την άλλη, δεν λένε για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, για τα µαγαζιά που θα κλείσουν και για το µαράζωµα της τοπικής αγοράς, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης της εµπορικής δραστηριότητας στα mall που θα στήσουν. Τα αρπαχτικά όταν πιστεύουν ότι υπάρχει µερίδιο ανεκµετάλλευτο στην αγορά, θα βρούν τρόπους να ορµήσουν. ∆εν λείπουν από την Αττική ούτε τα οικόπεδα ούτε τα κτήρια. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται πραγµατικά και οι όροι εργασίας κατοχυρώνονται, µόνον όταν οι εργατικοί αγώνες µπορούν να επιβάλλουν κατακτήσεις (π.χ., µόνιµη και σταθερή δουλειά µε πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώµατα, µε µισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της ζωής, απαγόρευση απολύσεων, συνδικαλιστικές ελευθερίες και συλλογικές διαπραγµατεύσεις) και όχι όταν χαρίζονται τα πάντα στα θηρία.

Μας λένε ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι αναγκαία λόγω της οικονοµικής κατάστασης της χώρας.

Ας τελειώνουµε επιτέλους µε τα ψέµατα που θέλουν η υποβάθµιση της ζωής µας και η εξαθλίωσή µας να είναι αποτέλεσµα κάποιου νοµοτελειακού υπερφυσικού νόµου ή ενός µονόδροµου αναγκαστικών πολιτικών. Το αεροδρόµιο του Ελληνικού είναι ενταγµένο σε πρόγραµµα συνολικών ιδιωτικοποιήσεων δηµόσιας περιουσίας, αγαθών και υποδοµών. Έτσι ώστε, µέσω της εκποίησής του και προς εξυπηρέτηση στο διηνεκές ενός χρέους που αυτοί δηµιούργησαν, να ληστεύεται ο πλούτος που εµείς παράγουµε. Έτσι ώστε να εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, για να αντιµετωπίσει την κρίση του, εµπορευόµενο παραλίες, δηµόσιους χώρους, βουνά, δάση, φυσικούς πόρους και στερώντας τα από εµάς στους οποίους ανήκουν.

Το ζήτηµα, λοιπόν, είναι να µπουν µπροστά οι ανάγκες του λαού και όχι του συστήµατος και της διαχείρισής του. Η µόνη ρεαλιστική επιλογή είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση του Ελληνικού ως δηµόσιου χώρου, που ανήκει στο λαό, να αποτελέσει νικηφόρο παράδειγµα αγωνιστικής διεκδίκησης. Μόνο το τοπικό και λαϊκό κίνηµα, η µαζική λαϊκή αντίσταση µπορεί να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει το χώρο στο σύνολό του και απ’ τη σκοπιά των κοινωνικών αναγκών. Όχι η αναµονή, ούτε η µοιρολατρεία και η ανάθεση, αλλά οι αγώνες εκείνοι που θ’ ανοίξουν συνολικά το δρόµο για τις λαϊκές κατακτήσεις

Να κάνουµε το Ελληνικό δικό µας

Τίποτα, λοιπόν, δεν µπορεί να µας απογοητεύσει. Εξάλλου, ποτέ δε βασίζαµε τις ελπίδες µας σε θεσµικές διαπραγµατεύσεις αλλά στη δύναµη του λαϊκού κινήµατος που όταν βγαίνει στο προσκήνιο µπορεί να σταµατάει µπουλντόζες, να σκίζει συµφωνίες και να επιβάλλει τους δικούς του όρους. Το δείχνουν οι αγώνες των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής ενάντια στ’ αρπαχτικά της Eldorado Gold. Μπορούµε να ανατρέψουµε τα σχέδια εκποίησης του Ελληνικού, αν χαράξουµε µια αγωνιστική πορεία ενάντια σε λογικές ανάθεσης και διαχείρισης, µε ένα κίνηµα µαζικό, οριζόντιο και αδιαµεσολάβητο, «από τα κάτω». Εµείς οι κάτοικοι των περιοχών και όλης της Αττικής µπορούµε να επιβάλουµε να µετατραπεί το Ελληνικό σε µια έκταση που θα εξυπηρετεί τις δικές µας κοινωνικές ανάγκες, σε µια έκταση που θα ανήκει σε όλους! Στην κατεύθυνση αυτή καλούµε τους µαζικούς φορείς των γύρω δήµων, τα σωµατεία εργαζοµένων, τους αθλητικούς συλλόγους, τους εργαζόµενους, τις συλλογικότητες και τις επιτροπές κατοίκων των γειτονιών αλλά και καθένα κάτοικο να συµµετέχει, να συµβάλλει και να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουµε.

Απαιτούµε:

• Πάρκο υψηλού πρασίνου

• Καµία οικοπεδοποίηση-τσιµεντοποίηση

• Καµία επιχειρηµατική δραστηριότητα σε βάρος της ζωής και της ελευθερίας µας

• Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο & στην παραλία

• Προάσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών

Καλούµε σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση:

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/4 στις 19:30 στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη «Αµπάριζα», Ελ. Ανθρώπου 99,Τερψιθέα ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5 στις 19:30 στο δηµοτικό άλσος Ηλιούπολης «∆. Κιντής»

και σε ανοιχτή συνέλευση

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/5 στις 19:30 στην πλατεία Σουρµένων στο Ελληνικό

Το Ελληνικό µας ανήκει!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ∆ΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

http://suneleusi-drasewn-elliniko.espivblogs.net/

Advertisements